Log in

I forgot my passwordcBox

Latest topics

» Felszerelés
by Kultista Tündér Yesterday at 2:15 pm

» Nekromanták
by Kultista Tündér Mon Jan 07, 2019 1:28 pm

» Szövetségesek
by Kultista Tündér Tue Dec 25, 2018 9:27 pm

» Utak
by Kultista Tündér Tue Dec 25, 2018 8:16 pm

» Szépfiúdémon
by Jerobeam Sun Dec 23, 2018 2:47 pm

» Vérdémon
by Kultista Tündér Fri Dec 21, 2018 2:06 pm

» Ügynök
by Kultista Tündér Tue Dec 18, 2018 8:39 pm

» Ember Harcos
by XIII. Sixtus Tue Dec 18, 2018 6:04 pm

» Fegyverek
by Kultista Tündér Tue Dec 18, 2018 11:36 am

Most active topic starters
Jerobeam
 
Kultista Tündér
 
XIII. Sixtus
 

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 9 on Fri Oct 12, 2018 7:17 pm
January 2019
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Calendar Calendar

QfA Discord

You are not connected. Please login or register

Előtörténet

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Előtörténet on Thu Oct 11, 2018 4:38 pm

Az első papíralapú rpg-khez hasonlóan ahhoz, hogy valaki el tudjon kezdeni egy játékot szüksége van egy kitöltött karakterlapra, amelynek elfogadásra váró formáját Előtörténetnek (vagy röviden ET-nek) hívjuk.

Egy elfogadható ET tartalmazza a következőket:

Név: A karakter neve. Az egyes fajok neveihez segítség a fajok leírásainál található.
Nem: Férfi vagy nő, fiatalkorú karakterek esetén fiú vagy lány is elfogadható.
Kor: A karakter életkora években a jelenlegi pillanatban. Az idő a játék során is telik, így ez a tulajdonság változik.
Faj: Az a faj, amelybe a karakter tartozik. Az egyes játszható fajok tulajdonságai az ismertetőknél találhatóak.
Frakció: Az oldal hatalmi csoportjai közül az, amelyhez a karakter hűséges. Természetesen lehet független karaktert is alkotni, a játék azonban így lényegesen nehezebb.
Kaszt: A karakter kasztja határozza meg a kezdőfelszerelését, a harcmodorát és sok esetben a megítélését is. Listájuk és leírásuk a Leírások fórumban található.


Kinézet: A karakter külleme, hajszín, szemszín, testalkat, magasság, egyedi megkülönböztető jegyek. Ajánlott előbb avatart találni és arról készíteni el a kinézetleírást a későbbi bonyodalmak elkerülése végett.

Jellem: A karakter viselkedése, reakciói az adott helyzetekre. Ha részletes és sokrétű a jellemleírás, az nagy segítség a mesélőknek és a játékostársaknak is így igyekezzetek minél bővebben leírni.

Előtörténet:
Minden karakternek van múltja, mielőtt belép a játékba. Született valahol, felnőtt valahol és életkorától függően átélte az oldal fontosabb eseményeit. Az előtörténet ezen pontja körülbelül 800 szó terjedelemben összefoglalja a karakter életét azelőtt, hogy a játék elkezdődne számára és segít megismerni a karater motivációit. Ezen felül nagy segítség a mesélőknek olyan pontok keresésésben, ami alapján bevezethetik a karaktereket a történetekbe így egy igényes előtörténet a játékost segíti.

Néhány általános tanács

Az évek során rengeteg karaktert láttam megfenekleni és ugyanennyit kivirágozni is. Amennyire én és a staff tagjai tapasztalták, ennek semmi köze a karakter kidolgozottságához vagy a játékos képességéhez. Amin a legtöbb JK fennakad, az a túl konkrétan kitalált történetszál. Sok kezdő író bontogatja a szárnyait FRPG-ken és sok nagyon kreatív történet születik, azonban ha minden előre el van tervezve az nem sok helyet hagy a játéknak. Általában ilyenkor vagy figyelmen kívül hagyva hever az összes mesélt dolog, vagy csak nagyon óvatosan mer a karakter beleavatkozni a világ dolgaiba, nehogy kitérjen a medréből. Ennek elkerülése végtelenül egyszerű: egy karakternek elég egy erős, kidolgozott alap, egy részletesen megírt múlt - és ennyi. A jövő nincs megírva, ráadásul az oldal lore-jának furcsa időfelfogásával sem létezik előrelátható esemény. Ha hagyjuk, hogy a történet és a játék vezessen ahelyett, hogy mi akarnánk vezetni a történetet, az eredmény általában éveken át izgalmas és érdekes történetszál lesz.
A másik fontos dolog, hogy egy karakter lehetőleg ne reprezentáljon egyetlen hangulatot. Csőstül vannak oldalak, ahol havonta egy ötsoros posztot szül a legtöbb user, mert 20+ papírvékony karaktere van tucatnyi oldalon, egy-két jól kidolgozott, változás és fejlődésképes karakter helyett. Az egypoénos karakterekkel csak akkor kényelmes írni, ha épp az adott hangulatban van valaki. Ha a karakterünk egy komplex jellem, úgy a történet hatással lesz rá, szinte önálló életet él és sokkal nagyobb a csábítás, hogy ismét a bőrébe bújjunk.

View user profile http://ashesofazrael.hungarianforum.com

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum