Log in

I forgot my passwordcBox

Latest topics

» Tuatha dé Danann
by Sarathiel Mon Jun 17, 2019 12:02 pm

» Mélységiek
by Sarathiel Sun Apr 07, 2019 11:39 am

» Démonok
by Sarathiel Sun Apr 07, 2019 12:42 am

» Tündék, sötét tündék
by Sarathiel Sat Apr 06, 2019 1:32 pm

» Bestiárium
by XIII. Sixtus Wed Apr 03, 2019 9:30 pm

» Kultisták
by Sarathiel Tue Apr 02, 2019 10:41 pm

» Your first subject
by Sarathiel Tue Apr 02, 2019 9:14 pm

» A protestáns Egyház
by XIII. Sixtus Mon Apr 01, 2019 11:25 pm

» Diachonos
by Sarathiel Mon Apr 01, 2019 9:14 pm

Most active topic starters
Sarathiel
A protestáns Egyház 1szava10A protestáns Egyház Voting_bar2A protestáns Egyház 1szava11 
Kultista Tündér
A protestáns Egyház 1szava10A protestáns Egyház Voting_bar2A protestáns Egyház 1szava11 
XIII. Sixtus
A protestáns Egyház 1szava10A protestáns Egyház Voting_bar2A protestáns Egyház 1szava11 

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 11 on Sun Feb 03, 2019 11:41 am
August 2019
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar

QfA Discord

You are not connected. Please login or register

A protestáns Egyház

Go down  Message [Page 1 of 1]

1A protestáns Egyház Empty A protestáns Egyház on Mon Apr 01, 2019 11:25 pm

"Egyházszervezetünk megalapulásának elsődleges célja a tanbeli tisztaság, a tisztes élet, és főként az úgynevezett "Egyház" berkein belül burjánzó simónia és nepotizmus eltiprása, valamint a kegyelem közvetítése mindenkinek, aki elfogadja azt, nemtől és fajtól függetlenül."
I. Hellenburgi Hitvallás, 2. bekezdés, 3. pont

A déli emberek vallásos csoportja, a Veroniai Igaz Protestáns Egyház, röviden Protestáns Egyház, két évtizeddel ezelőtt hozta létre egyházi lovagok válogatott csoportja, minthogy az akkori egyházi gyakorlatokat istentelennek érezték. Vezetőjük, így az egyház alapító atyja Esroniel von Himmelreich, jelenlegi vezetője pedig egy rejtélyes férfi, Isidor Bose, akit személyesen az alapító bízott meg ezzel, és azt suttogják, magától Azraeltől tanulta a protestánsok által használatos újfajta erőket.

Hangulatzene

A protestáns Egyház Prot110
Küllem, ruházat, épületek
A frakció képviselői többnyire ruházatukban térnek csak el az átlagos emberektől, ám bár nem kötelező, de jellemző a hosszú szakáll viselete férfiak körében, a bölcsességet jelképezve. Ruházatuk rendkívül jellegzetes, többrétegű rituális öltözet, amelyet a fekete és a mélykék, valamint az arany színek dominálnak. A papok ruházatának minden része szimbolikus, és segíti, hogy irányíthatóak legyenek az angyalok ősi tudása által megzabolázott erők. Gyakorta viselnek csuklyát és más, hosszú ruházatokat, ezzel fejezve ki, hogy minden szolga egyenlő, és személyük eltörpül a közös cél fényében. A lovagok, a diachonosok ruházata jóval lazább, főként a nagy mennyiségű páncélzat miatt, de a domináns színek itt is a papokéhoz hasonlóak. Gyakran díszítik ruháikat ősi és misztikus szimbólumrendszerekkel, ezek közül pedig legjelentősebb az úgynevezett "Megaloschemos", azaz "Nagyobb Angyali Kép" <Referencia> Erős a test takarásának motívuma, ennek azonban inkább praktikai és jelképi okai vannak a korai tanokkal ellentétben, rituális közegben, mint a keresztelő vagy épp a megtisztulási szertartások, a meztelenséget könnyebben kezelik, mint északi ellentéteik. Épületeik erősek és vastag falúak, gyakran egyszerűek küllemre, ugyanis a szimbolikán túl a protestantizmus eszmeáramlata nem enged meg más díszítéseket. Kiemelkedő a fellendülőben lévő ikonfestészet, amin a jelentős szimbólumok mellett fontos személyeket ábrázolnak ki, az emlékezetállítás céljából. A legtöbb templomban fellelhető egy ilyen ikonokból készült fal, amely az "ikonosztáz" nevet viseli, és leggyakrabban az adott helyhez köthető személyekről és eseményekről emlékezik meg.
Korstílusra a földi román és kora gótikának felel meg az építészet stílusa.


Hitvilág, fontosabb hittételek
Az Esroniel és Isidor atyák által lefektetett legfontosabb alapelvek nagyon hasonlítanak a klasszikus, ősegyházi formához, ami így a jelenlegi földi, Lutheri-Kálvini reformációnak és az ortodox egyház tanainak feleltehető meg. Ahogyan az északi Egyház tagjai, ők is hiszik, hogy az Atya Isten, aki a világot teremtette és kormányozza, Fiának áldozata által üdvözíti a bűnbe sodródottakat, és ezt a Szent Lelke által közvetíti. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek Isten egyességét nevezik szentháromságnak. Aki ezeket a tételeket nem fogadja el, eretnekséget követ el hitük szerint, és megpróbálják a helyes útra terelni. A Szentlélek és a Fiú Isten közvetítésével az imádság nagyon fontos cselekedet életükben, és az északiakkal ellentétben ők nem tartják fontosnak a második, emberi közvetítő szerepét a szeretetteljesnek vallott Atyához, de annál lényegesebb a személyes kapcsolat vele. A szentek, azaz a példás életű személyek tiszteletét a régi hagyományaikban teljesen elvetették, Isidor atya szerint azonban megemlékezni róluk fontos, hogy példájuk fennmaradjon, így történeteiket ikonokon ábrázolják. Egyedüli zsinórmértéke a hitnek számukra a Szentírás, azaz a Biblia, és bár Szent Hagyomány nincs, ha az adott helyzet megkívánja az alkalmazkodást, rugalmasan vezetnek be új intézkedéseket, amíg azok nincsenek a Biblia tanításával ellentétben. Ezeket az egyházuk kormányzó szervezete, a tizenhárom személyből (hét egyházban szolgáló, hat laikus hívő) álló Zsinat közvetíti a hívek felé. Számukra az üdvösség kulcsa négy dologban rejlik, ez egy mondatban foglalják össze: "Üdvözülni Isten kegyelmemből, hit által, a Szentírás tanaiból Isten Dicsőségére megtérve lehetséges." Számukra is fontosak a jó cselekedetek, de ezek inkább hálából történnek Isten felé, sem mint kötelességből.

Rangok, szokások, ünnepek
A protestáns egyház bármelyik, legalább két éve egyháztaggá lett követőjéből lehet papi személy, úgynevezett lelkész, vagy új nevén schema pap, bár mindkét megnevezést szokás használni. Az előélet ezen felül nem akadályozó tényező. A képzést az úgynevezett Teológiai Akadémián végzik, ami Hellenburgban található. Kezdetben megtanítják írni és olvasni, valamint latinul a teológust, valamint alapos teológiai képzésnek vetik alá, mely során figyelemre méltó lexikális bibliaismeretre, szertartástani ismeretre (vagy más néven liturgikus ismeretekre) és latin nyelvismeretre tesz szert. Noha tanaiknak legújabb eszköze az Isidor atya által kikutatott úgynevezett "második angyali nyelv", a görög, ebből a hiányos ismeretek miatt csak a legfontosabb kifejezéseket ismerik meg a hallgatók, ez viszont nem elégséges ahhoz, hogy kommunikálni tudjanak rajta. A hat éves képzés negyedik évében dönthetnek a hallgatók úgy, hogy okkultistának szakosodnak, ebben az esetben egy intenzív kardforgatói képzés is megjelenik, melyet Esroniel alapító atya hagyott rájuk saját ismereteit lejegyezve. Az okkultistákat és lelkészeket nevezik együttesen Agreus rendnek. A képzés végén hamar munkába is állítják őket, és ezután harmóniában kell kormányozniuk a gyülekezetet az ottani, nem papi, gyülekezeti vénekkel együtt. A szolgálatba helyezett lelkész a hozzá helyileg legközelebb eső esperesnek jelent. Az esperesekből négy van, és csak adminisztratívan állnak az egyszerű lelkészek fölött. Ők négyen a zsinatnak jelentenek. A zsinat tagjai jelentős érdemek elérésével nyerhetik csak el pozíciójukat. Az egyháznak egy személyben összpontosuló feje nincs, noha a zsinati elnök, így az egykori Esroniel atya és Isidor atya kiemelt tiszteletben állnak. Nősülni mindenkinek szabadon lehetséges, elválni azonban a tisztség vesztésével jár.
Ünnepeik között legfontosabb a karácsony, a húsvét és a pünkösd. Karácsony, január hó 6-án (az északi december 24-ei időponttal szemben) Jézus születésére emlékezés, ami főként itt Isten olyan irányú szeretetéről szól, ami hajlandó a fiát feláldozni az emberek bűnéért. Húsvét Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepe, ami mozgó ünnep, de minden évben március végén vagy épp április elején tartják. Egy teljes hét előzi meg, aminek az egyes napjai Jézus halála előtti mozzanataira emlékeznek (nagypénteken például a híres utolsó vacsorára). A nagyböjti időszak, ami a húsvétot megelőző 40 napos idő, protestáns körben nem olyan szigorúan betartott. Pünkösd, a harmadik nagy ünnep pedig a Szentlélek kitöltetésének ünnepe, húsvét után 50 nappal. Ehhez inkább népi hagyományok társulnak. Ezen kívül a protestáns egyház tagjai örömmel vesznek részt a világi ünnepeken, mindig megőrizve tartásukat és kellő puritánságukat, főleg a táncos mulatságok és alkoholfogyasztás terén - noha köztudott, hogy a legjobb söröket a protestáns lelkészek készítik.

Más fajok az egyházban
A tündék és sötét tündék száma is jelentős az egyházi keretben, mivel a déliek sokkal szorosabb kapcsolatban állnak velük, mint az északiak. Ha fiatalon beilleszkedtek a társadalomba, a protestáns egyházban sem számíthatnak semmilyen jellegű megkülönböztetésre. A démonok és vámpírok, akik hajlandóak Isten közelségében élni a veszélyek ellenére is, főként kisegítő szolgálatot végeznek, bár rendkívül ritkán egy-egy vámpír alacsony papi beosztásba kerülhet - szent képességeket azonban nem használhat. A nefilimek természetesen angyali eredetük miatt szívesen látottak mind a papi, mind az egyszerű hívek rendjeiben.
A protestáns Egyház Prot210

A protestáns Egyház Prot310
Megítélés
A Protestáns Egyház minthogy a Déli Királyság egyik sarokköve, osztatlan megbecsülésnek és támogatásnak örvend országszerte. A nép örömmel látja őket, hiszen tanításuk mellett fontos védelmi szerepet is látnak el az elvadult démonok vagy épp átcsapó északiak ellen. Az Északi Királyságnak és az Egyháznak sarkalatos ellenségei, ám készek békére amennyiben kompromisszum tudna születni a két csoport között - ennek esélye azonban szinte egyenlő a lehetetlennel. A vámpírok között óvatossággal kezelik az egyház tagjait, de akivel megismerkedtek - ezek főként helyi gyülekezetvezető lelkészek - könnyen ki tudnak alakítani barátságos vagy épp békés üzleti viszonyt. Démonok kisebb kolóniái, főként a királyság szélén élők semlegesen szemlélik az egyház tagjait, hiszen ameddig ők nem mutatnak agressziót, a déli politika miatt a protestáns egyház is semleges feléjük. A tündék és sötét tündék felé általános kereskedelmi, pozitív viszonyulás jellemzi a kapcsolatot, még a tündék távozása előtti szervezett diplomácia miatt. A déli nefilimek a protestánsokat egyhangúan Isten követeként tartják számon, és támogatásukat élvezik.

A Zsinati Gárdáról
A Protestáns Egyház egyetlen különítménye, a Zsinati Gárda egy elit harcosokból álló alakulat, amelynek nagy része diachonosokból és agreusokból áll, de több, hitben példamutató világi katona is található soraiban. Ez az alakulat a Zsinat, de legfőképp a Zsinati Elnök elsődleges magánalakulata, amelynek specializációja a gyors felderítés és rajtaütés. Esroniel von Himmelreich alapította V.I.SZ. 806-ban, tagjainak száma pedig megközelítőleg 100 fő. Az osztag különlegessége, hogy egyeteln világi katonai szervnek sem kell megfelelniük, hanem közvetlenül az elnök irányítása alatt állnak. Jelképük egy háromszínű (sárga, vörös, kék) szalag, amelyet ruházatukon jól látható helyen hordanak. Jelenlegi parancsnokuk egy Alaric von Heimsroth nevezetű diachonos-tábornok.

A Diachonosokról

A Diachonos rend a korábbi Templomos nevet viselő militáns szervezet továbbélése, ami Isidor atya zsinati elnöksége alatt egy sokkal misztikusabb irányt vett fel. Legfőbb új eszközük az Esroniel alapítóatya által is kutatott rejtélyes kék, angyali tűz, amelyet sikerült tökéletesíteniük. Ezek a tanok és technikák gyakran komoly terhet rónak a diachonos testére, így csak a legbátrabb és legeltökéltebb jelentkezőket választják soraikba, akik kellő fizikummal és tehetséggel is rendelkeznek. Félelmetesen bánnak a korbáccsal és a páncéllemezekkel megerősített kesztyűkkel, amelyek Isidor atya kutatásai alapján a kék lángok legalkalmasabb közvetítői lehetnek. Kiképzésük tizenkettő-tizennégy éves korban elkezdődik, aminek jelentős részét felöleli a szent tanokkal való ismerkedés, és azok precíz elsajátítása, hiszen önveszélyességük miatt ezek rendkívüli fegyelmet igényelnek.
A képzést elvégző diachonosok a déli királyi sereg soraiba kerülnek, ahol rendületlenül az egyház jelenlétét képviselik. Tagjaik közül, ha valaki kellő tudást és érdemet halmozna fel a zsinati tagsághoz, teológiai ismereteik miatt az egyházi és nem a világi karba kerülnének. Tisztjeiket már a világi lovagok között képzik tovább a megfelelő, hadvezetéshez szükséges tanításokkal.

View user profile

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum